O HRT-u

Uvjeti korištenja HRTi OTT usluge

Članak 1.


Hrvatska radiotelevizija (u daljnjem tekstu: HRT) nositelj je usluge koja omogućuje korisnicima pristupanje radijskom i televizijskom sadržaju iz ponude HRT-a na otvorenoj internetskoj mreži putem prijamnih uređaja (pametni telefoni, računala, tableti, pametni TV), bez obzira gdje se nalazili na području Republike Hrvatske. Korištenje određenih sadržaja izvan Republike Hrvatske onemogućeno je u skladu sa stečenim pravima. Ovim Uvjetima korištenja utvrđuju se načini korištenja OTT usluge prijama programskih sadržaja HRT-a putem otvorene internetske mreže (u daljnjem tekstu: HRTi OTT usluga).


Članak 2.


Za korištenje HRTi OTT usluge, korisnik mora osigurati ispravan rad prijamnog uređaja koji mora biti spojen na Internet, imati instaliranu potrebnu aplikaciju te posjedovati potrebne računalne programe, ovisno o vrsti i modelu prijamnog uređaja. HRTi OTT uslugu je moguće koristiti isključivo u vremenu kada je prijamni uređaj spojen na Internet, bez obzira na korištenu infrastrukturu za spajanje, a koja između ostalog može uključivati mobilne i fiksne mrežne infrastrukture, kućne instalacije, bežične veze, pristupne točke (Hot Spot), itd. Korisnik je upoznat i suglasan kako je za korištenje usluge potreban kvalitetan pristup Internetu te da, ovisno o Internet vezi, HRTi OTT usluga nije uvijek dostupna pod jednakim uvjetima i s jednakom kvalitetom. HRT nije odgovoran za nedostupnost usluge uslijed unaprijed dogovorenog i planiranog održavanja ili nadogradnje sustava, nedostupnost usluge uzrokovane višom silom, nedostupnost uzrokovane aktivnostima i pojavama na koje HRT nema niti može imati utjecaj (npr. nestručno korištenje korisničkih uređaja, gubitak električkog napajanja na lokaciji korisnika, prekid pristupne infrastrukture na strani krajnjeg korisnika, ispadi mobilnih prijenosnih mreža ili nezadovoljavajuća kvaliteta pristupne mobilne veze). Za korištenje HRTi OTT usluge potrebna je registracija s važećom e-mail adresom korisnika ili korisničkim računom društvenih mreža. Područje s kojeg korisnik pristupa HRTi OTT usluzi određuje se prema IP adresi. Moguće je povremeno odstupanje podataka o IP adresama te HRT ne snosi odgovornost u slučaju da je korisniku iz ovog razloga privremeno onemogućen pristup pojedinim sadržajima. Pri registraciji i korištenju, korisnici su dužni osigurati potpunost, istinitost i točnost podataka koje daju. HRT će poduzeti sve kako bi zaštitio privatnost osobnih podataka korisnika u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR - General Data Protection Regulation). Korištenjem i/ili registracijom, korisnik prihvaća ove Uvjete korištenja kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem HRTi usluge ili bilo kojeg njenog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktualnim uvjetima korištenja te da su ih razumjeli u cijelosti.


Članak 3.


HRT korisnicima u dobroj namjeri osigurava korištenje sadržaja u sklopu HRTi OTT usluge. Svi korisnici mogu koristiti sadržaje isključivo u skladu s ovim Uvjetima korištenja. HRTi usluga HRT-a sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, sadržaja kreiranih od strane korisnika, poveznica na vanjske stranice te audio/audiovizualne medijske usluge na zahtjev. Svi sadržaji dostupni su korisnicima bez posebne naplate. Putem HRTi OTT usluge omogućen je pristup svim televizijskim programima HRT-a: HRT - HTV 1, HRT - HTV 2, HRT - HTV 3, HRT - HTV 4, HRT - HRTInt. i svim radijskim programima HRT-a: HRA1, HRA2, HRA3, Međunarodni radijski programski kanal Glas Hrvatske, Radio Osijek, Radio Sljeme, Radio Pula, Radio Rijeka, Radio Knin, Radio Zadar, Radio Split i Radio Dubrovnik. Sve sadržaje korisnici koriste na vlastitu odgovornost i HRT ne odgovara za bilo kakve troškove i eventualnu štetu nastalu prijemom sadržaja, odnosno korištenjem HRTi OTT usluge. Oznake na pojedinim sadržajima označavaju da je korištenje sadržaja dozvoljeno isključivo osobama starijim od oznakom navedenog broja godina, u skladu s Pravilnikom o zaštiti maloljetnika. Sadržaj HRT-a, kao i oglašivača ili partnera, koji je predmet HRTi OTT usluge zaštićen je autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno mijenjanje, posuđivanje, prodavanje ili distribuiranje sadržaja, osim uz prethodnu pisanu suglasnost HRT-a, odnosno oglašivača ili partnera. Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih ili srodnih prava, o tome je dužan bez odgode obavijestiti HRT. Ukoliko HRT utvrdi da korisnik neovlašteno koristi ili distribuira sadržaj, HRT ima pravo trenutno i bez upozorenja ukinuti pristup tim sadržajima za pojedinog korisnika.


Članak 4.


HRTi OTT usluga sadrži poveznice na web stranice trećih osoba. HRT poveznice objavljuje u dobroj namjeri i ne može se smatrati odgovornim za sadržaje izvan web stranica i aplikacija. Takve sadržaje korisnici koriste na vlastitu odgovornost.


Članak 5.


Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom /username/ odgovoran je isključivo korisnik. Korisnik ne smije dostavljati sadržaje: koji su u suprotnosti s pozitivnim hrvatskim i međunarodnim propisima; koji su neistiniti, uvredljivi, vulgarni, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetni na bilo koji drugi način; koji sadrže lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje bez ovlasti u ime druge pravne ili fizičke osobe; koji sadrže manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja koji se objavljuje ili šalje putem usluga na HRT; kojima se krše autorska i srodna prava te prava osobnosti; koji sadrže bilo kakve reklamne poruke; koji sadrže viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme. HRT će odmah po primitku informacije o nedozvoljenom sadržaju ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim propisima i ovim Uvjetima korištenja. Pojedinom korisniku može biti zabranjeno korištenje HRTi OTT uslugom ili dijelom usluge, ukoliko se ustanovi da je korisnik kršio ove Uvjete korištenja. HRT omogućuje korisnicima ocjenjivanje i dijeljenje poveznica na sadržaj pod uvjetom da ne krše ove Uvjete korištenja HRTi OTT usluge.


Članak 6.


Prihvaćanjem ovih Uvjeta korištenja korisnik se slaže da će HRTi OTT usluge uključivati reklamne oglase, te razne obavijesti, poruke administratora i slične poruke neophodne za redovito obavještavanje korisnika i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja. HRT može registriranim korisnicima povremeno slati obavijesti o svom programu i usluzi u obliku tzv. newsletter-a.


Članak 7.


Pristup i korištenje sadržaja putem HRTi usluge moguće je putem pametnih telefona i tableta (iOS 12 i novije, Android 5.0 i novije), Android TV i Android TV Box uređaja (Android OS 5.0 i novije), Amazon Fire uređaja (Fire OS 5 i novije), osobnih računala (Windows 7 i novije, Mac OS X v.10.11 i novije), uz korištenje standardnih Internet preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari) te pametnih televizijskih prijamnika Samsung Tizen (godina proizvodnje 2017. i noviji) i LG WebOS (godina proizvodnje 2016. i noviji). HRTi OTT usluga može se pratiti i putem drugih Internet preglednika i operativnih sustava, ali HRT ne garantira visoku kvalitetu i ujednačenost HRTi OTT usluge kao na preporučenim operativnim sustavima i Internet preglednicima. HRT ne odgovara za smetnje kod prijama sadržaja od strane korisnika zbog nezadovoljavajućih tehničkih karakteristika pametnih telefona, pametnih televizora, tableta te prijenosnih i stolnih računala, kao i zbog nezadovoljavajućih tehničkih uvjeta ili nedovoljne brzine Internet veze.


Članak 8.


HRT zadržava pravo bez prethodne najave promijeniti ili modificirati ove Uvjete korištenja HRTi OTT usluge. Korištenjem bilo kojeg sadržaja u sklopu HRTi OTT usluge smatra se da su korisnici upoznati i suglasni s promjenama Uvjeta korištenja. Predlažemo da povremeno na našim web stranicama pročitate zadnju verziju ovog dokumenta kako biste doznali jesu li se uvjeti promijenili.
7. svibnja 2021.