O HRT-u

EBU logo

EBU

EBU - Europska unija radiotelevizija (European Broadcasting Union / Union Europeenne de Radio-Television) najveća je stručna udruga javnih nacionalnih medijskih organizacija na svijetu. Ima 74 aktivna člana u 56 država u Europi i okružju te 35 pridruženih članova širom svijeta.


Misija je Europske unije radiotelevizija promicanje interesa javnih medijskih servisa i njihova doprinosa suvremenim društvenim kretanjima.


Europska unija radiotelevizija djeluje preko dviju organizacija: Eurovizija i Euroradio. Eurovizija je najveći proizvođač i distributer vrhunskih sportskih i informativnih sadržaja te zabavnih, glazbenih i sadržaja s područja kulture. Euroradio glazbenom razmjenom, promicanjem digitalnoga i hibridnoga radija te profesionalnim umrežavanjem jamči opstanak radija u multimedijskome okruženju.


Eurovizija i Euroradio najveća su i najpouzdanija satelitska i optička mreža na svijetu, izravno povezana s javnim medijskim servisima.


Hrvatska radiotelevizija punopravni je član Europske unije radiotelevizija posredno od samoga osnutka unije 1950., a izravno nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, od 1. siječnja 1993.